Selecteer een pagina
Echografie
Wilt u duidelijkheid over uw klacht en een gepast behandelplan?
Maak nu een afspraak
Echografie bij Fysio 4 Den Bosch

Met echografie bekijkt de fysiotherapeut de belangrijkste structuren in uw lichaam en constateert of er afwijkingen zijn. Dankzij echografie kan de therapeut beter inschatten wat de beste behandeling voor u is, waardoor u ook weer sneller van uw klachten af bent.

 

Wat is echografie?

Echografie is een beeldvormend onderzoek dat gebruikt wordt om structuren van bijvoorbeeld spieren, pezen, gewrichtsbanden of een slijmbeurs in beeld te brengen. Zo kan de oorzaak van pijnklachten achterhaald worden.

Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje (‘transducer’) in het lichaam gestuurd. Het echografieapparaat zet de geluidsgolven om in beelden die u op het scherm ziet. Vervolgens ziet de therapeut of er weefsels verdikt zijn, scheurtjes zitten, en verkalking of vocht in het weefsel zit.

Het onderzoek is niet schadelijk en niet pijnlijk. Behalve de aanraking en de gel voelt u niets.

 

Hoe wordt een echografisch onderzoek uitgevoerd?

Er wordt eerst gel op de huid of op de echokop aangebracht, dat is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Uw fysiotherapeut beweegt met de echokop over de huid waar u klachten heeft. Vervolgens wordt het onderzochte gebied in zwart/wit zichtbaar op de monitor.

Om het hele gebied goed te kunnen onderzoeken wordt de echokop vaak in verschillende posities gezet. Ook zal de therapeut u misschien vragen om bepaalde bewegingen te maken tijdens het onderzoek.

Meestal kunt u als patiënt op het beeldscherm meekijken tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt 10-20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

Ten slotte bespreekt u fysiotherapeut de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met u een behandelplan op maat opstellen. Bekijk hier onze video over hoe een echografisch onderzoek er uit ziet.

 

Echografie fysio 4 den bosch
echografie onderzoek fysio 4 den bosch
echografisch onderzoek weefsel fysio

 

Voordelen van echografie
 • Dit onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos.
 • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging.
 • U hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo.
 • Dankzij echografie kan uw fysiotherapeut met grotere zekerheid een juist behandelplan instellen en bent u sneller van uw klachten af.
 • Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, waardoor het herstel gevolgd kan worden.
 • Indien uw therapeut het wenselijk of noodzakelijk acht, kan u naar aanleiding van de echo doorverwezen worden naar een arts of specialist.

 

Bij welke klachten gebruikt de fysiotherapeut echografie?
 • Tinteling en pijn in de hand of voet
 • Spierblessures
 • Peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking)
 • Een slijmbeursontsteking
 • Verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden
 • Onderzoek naar cystes
 • Het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten. Echografie wordt hierbij gebruikt als hulpmiddel bij het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio.

 

Kosten echografisch onderzoek

De kosten voor een eenmalig echografisch onderzoek zijn €60,- . Indien u aanvullend verzekerd bent worden deze door de zorgverzekeraar vergoedt onder noemer eenmalig consult echo.

 

Afspraak maken voor echografie bij Fysio 4 Den Bosch

Binnen onze praktijk zijn Lotte Lafaber, Kim Beekman, Victor Lautenschutz, en Eelco Rip gespecialiseerd en gecertificeerd echografist. Wilt u meer informatie of heeft u een vragen? Neem dan contact op met onze praktijk via telefoonnummer 073 614 05 05 of stuur een email naar: info@fysio4denbosch.nl