Artrose

Een veelvoorkomende reumatische aandoening is artrose. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat oefentherapie effectief kan zijn bij artrose. Daarom worden de eerste 12 behandelingen bij heup- en knie artrose vanaf 2018 uit de basisverzekering vergoed!

Wat is artrose?
Veel mensen denken bij artrose aan slijtage van de gewrichten, maar dit is niet helemaal juist. Het gewricht is niet versleten maar het kraakbeen is dunner en zachter geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Ontstaan van de klachten
Het is niet precies bekend hoe artrose ontstaat. Oorzaak van artrose kan zijn:

  • Langdurige (over)belasting
  • Erfelijk
  • Overgewicht
  • Geslacht (vrouwen hebben vaker artrose dan mannen)
  • Andere ziekten van je gewrichten, zoals reuma, jicht en pseudojicht.

Symptomen
De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid in het gewricht. Dit treedt op als je in beweging komt na een tijd stil te hebben gezeten of gelegen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende ochtendstijfheid. Veel mensen hebben de neiging door deze pijn de gewrichten minder te gaan gebruiken wat op den duur ook weer beperkingen kan geven.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten maar komt vooral voor in:

  • De heupen
  • De knieën
  • Onderaan de duim en aan de eindkootjes van de vingers
  • De rug, nek en schouder

Behandeling
Artrose is een aandoening die helaas niet overgaat (chronisch). Echter is het wel mogelijk de pijn te verminderen door middel van oefentherapie. De spieren rondom het gewricht kunnen getraind worden zodat het gewricht zelf minder belast wordt.

Oefentherapie – bewezen effectief
Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Het is belangrijk genoeg te bewegen en dit stapsgewijs op te bouwen. Dit kun je het best doen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Hij/ zij kan je laten zien welke oefeningen je kunt doen zonder de gewrichten te belasten. Door regelmatig de oefeningen te blijven doen, kun je voorkomen of uitstellen dat de klachten terugkomen of verergeren.

Wat betekent dit voor u?
Met ingang van 1 januari 2018 wordt fysio- en oefentherapie bij artrose van de heup en/of de knie vergoed vanuit de basisverzekering in plaats vanuit de aanvullende verzekering. Op verwijzing van huisarts of specialist. Dit geldt voor de eerste 12 behandelingen per kalenderjaar. Omdat het nu om de basisverzekering gaat, gaat deze vergoeding wel ‘ten koste’ van uw verplichte eigen risico (voor 2018 is dit € 385,00)

Afhankelijk van uw aanvullende verzekering worden na deze 12 behandelingen de overige noodzakelijke behandelingen vergoed uit uw aanvullende verzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft dan moet u vanaf de 13e behandeling zelf betalen. Als u gedurende het kalenderjaar geen aanspraak maakt op uw eigen risico dan zullen de eerste 12 fysiotherapiebehandelingen dus verrekend worden met het eigen risico, € 385,00, zoals hiervoor beschreven. Wanneer u uw eigen risico al wel “kwijt’ bent vanwege bijvoorbeeld medicatie, een operatie of ziekenhuisbezoek dan worden de 12 fysiotherapiebehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder extra kosten.

Meer info
Helaas is artrose niet te genezen maar door de spieren rondom het gewricht te trainen kan de pijn minder worden of in sommige gevallen zelfs verdwijnen. Wilt u begeleid worden door een van onze fysiotherapeuten neem dan contact met ons op.