Rugklachten
De rug kan worden verdeeld in 4 regio’s:
- Bovenrug (borstwervels of thoracale wervels Th1 tot 12)
- Onderrug (lendenwervels of lumbale wervels L1 tot 5)
- Heiligbeen (sacrale wervels S1 tot 5)
- Stuitbeen (coccygeale wervels Cc 1 tot 3 of 4)
Wervels
De wervels van de rug zijn opgebouwd uit een wervelboog en wervellichaam waaraan zich het doornuitsteeksel en twee dwarsuitsteeksels bevinden. De facet- of tussenwervelgewrichten bevinden zich op de wervelbogen. Elke wervel bezit vier facetgewrichten (twee omhoog en twee naar beneden), deze gewrichten maken een zekere mate van beweeglijkheid tussen de wervels mogelijk. Om het gewicht van het lichaam en schokken te kunnen opvangen vertoont de wervelkolom een S-vormige kromming. In het zijaanzicht zijn de nek en lage rug hol en de hoge rug bol. Een uitzondering in bouw vormen de wervels van het heiligbeen en stuitbeen, deze zijn onderling met elkaar vergroeid tot een stevig geheel.
Oorzaak rugklachten
De wervelkolom bekleed een centrale plaats in ons lichaam en heeft naast een dragende functie ook een belangrijke rol in de beweeglijkheid van het skelet. Tevens dient de wervelkolom als bescherming van het ruggenmerg en als doorgeefluik voor de ruggenmergszenuwen. Deze soms tegengestelde functies (dragen«beweging en bescherming«doorgeven) maken duidelijk dat voor een klachtenvrij functioneren de juiste anatomische verhouding tussen de verschillende structuren van de wervelkolom van belang is. De anatomische verhouding kunnen veranderen, of anders zijn door verschillende oorzaken en aanleiding geven tot acute klachten of klachten op de lange termijn. Voorbeelden hiervan zijn:
- Degeneratie of slijtage kan weefselverandering van de wervelkolom veroorzaken. Afwijkingen die hieruit voortkomen zijn o.a.: rug hernia (HNP), wervel stenose en osteoporose
- Tumoren (primair of metastasen), reumatische aandoeningen of infecties zijn aandoeningen die de weefsels van de wervelkolom kunnen beschadigen
- Trauma, de inwerking van geweld kan de wervelkolom beschadigen
- Standsafwijkingen zoals verstekte scoliose of lumbale lordose
Toch is het mogelijk dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor het ontstaan van de rugklachten, men spreekt dan van aspecifieke rugklachten.
Behandeling
De behandeling van rugklachten kan bestaan uit de volgende technieken:
- Mobilisaties
- Manipulaties
- Massage
- Dry needling
- Oefentherapie
Afhankelijk van de complexiteit van de klachten kan er overleg plaatsvinden met huisarts of specialist voor de beste behandeling. Fysio 4 Den Bosch heeft een rug klacht gericht programma ontwikkeld. Kijk hier voor meer informatie.