Selecteer een pagina

Valpreventie training

Neem contact op met de praktijk
senioren val traininig
val training ouderen
valtraining den bosch
Vallen

Iedere 4 minuten komt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Dit aantal is ten opzichte van 2022 met 11% gestegen, terwijl de druk op verzorgings- en ziekenhuizen onverminderd hoog is. De vergrijzing zorgt ervoor dat het aantal valongevallen en de druk op de ouderenzorg de komende jaren stijgt. Om een zorginfarct te voorkomen is het essentieel om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten. 

Vallen kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld: slecht zicht, gehoor, medicatiegebruik, verminderde spierkracht, uithoudingsvermogen of balans, aanwezigheid van ziektebeelden, voedingspatroon, valangst, omgevingsfactoren (bijvoorbeeld: losliggend kleed), cognitieve problemen en duizeligheid. 

De gevolgen van een val hebben een behoorlijke impact. Denk hierbij aan maatschappelijke kosten en persoonlijk leed. Een val heeft invloed op de zelfredzaamheid van ouderen waardoor het langer thuis wonen wordt bemoeilijkt en de kwaliteit van leven afneemt. 

Door ouderen met een verhoogd valrisico op te sporen, een valpreventieve beweeginterventie aan te bieden en eventueel andere maatregelen te nemen, kan het valrisico verlaagd worden. Dit voorkomt een hoop kosten en druk op de zorg. 

Op VeiligheidNL staat een duidelijke animatie over de impact van vallen.

Animatie: Impact van vallen | VeiligheidNL

Valpreventie training

Een programma van 5 weken waarbij 2x per week getraind wordt. De trainingen duren 1,5 uur en zullen bestaan uit: balans-, krachtoefeningen, hindernisbaan en valtraining.

Het programma is geschikt voor:

– Iedereen die zelfstandig of met behulp van een rollator of stok kan lopen.
– Mensen moeten in staat zijn om naar de praktijk te kunnen komen.
– Mensen met een valgeschiedenis of valangst.

De training is niet geschikt voor rolstoelafhankelijke mensen.

De training wordt gegeven door Eline Geurts en Marli Veldman op dinsdagochtend 10:30-12:00 en vrijdagochtend 11:00-12:30 op locatie de Dieze. 

Vergoeding & Tarieven

De valpreventie training wordt vergoed door uw verzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent. Wanneer u geen aanvullende verzekering heeft brengen wij €17,50 per training in rekening.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de praktijk op: 073 614 0505 of info@fysio4denbosch.nl