Valpreventie training
Neem contact op met de praktijk


Vallen
Iedere 4 minuten komt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Dit aantal is sinds 2022 met 11% gestegen, terwijl de druk op verzorgings- en ziekenhuizen onverminderd hoog is. De vergrijzing zorgt ervoor dat het aantal valongevallen en de druk op de ouderenzorg de komende jaren stijgt. Om een zorg infarct te voorkomen is het essentieel om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.
Vallen kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld: slecht zicht, verminderd gehoor, medicatiegebruik, verminderde spierkracht, uithoudingsvermogen of balans, aanwezigheid van ziektebeelden, voedingspatroon, valangst, omgevingsfactoren (bijvoorbeeld: losliggend kleed), cognitieve problemen en duizeligheid.
De gevolgen van een val hebben een behoorlijke impact. Denk hierbij aan maatschappelijke kosten en persoonlijk leed. Een val heeft invloed op de zelfredzaamheid van ouderen waardoor het langer thuis wonen wordt bemoeilijkt en de kwaliteit van leven afneemt.
Door ouderen met een verhoogd valrisico op te sporen, een valpreventieve beweeginterventie aan te bieden en eventueel andere maatregelen te nemen, kan het valrisico verlaagd worden. Dit voorkomt een hoop kosten en druk op de zorg. Ook zorgt het ervoor dat ouderen langer, vitaal thuis kunnen blijven wonen.
Op VeiligheidNL staat een duidelijke animatie over de impact van vallen.
Opsporing middels de Smartfloor
De smartfloor is een dunne vloer van 6 meter met ingebouwde sensoren. Wanneer iemand over de vloer loopt, worden verschillende aspecten gemeten zoals: loopsnelheid, staplengte, stapfrequentie en voetversnelling. Op basis van deze gegevens wordt door een algoritme het valrisico berekend.
Bij het uitvoeren van de test wordt een sensor om de enkel vastgemaakt en loopt de persoon één keer heen en weer over de vloer. Deze sensor communiceert met de vloer en stuurt de informatie door naar de Smart Floor software-applicatie die het valrisico weergeeft.
De kans op vallen wordt onderverdeeld in 3 categorieën:
- laag valrisico (groen)
- verhoogd valrisico (oranje)
- hoog valrisico (rood)
Op de computer is de uitslag te zien in een stoplichtmodel. De uitslag wordt met u besproken en er kunnen eventueel adviezen gegeven worden.

Valpreventietraining Vallen Verleden Tijd
Oefenprogramma Vallen Verleden Tijd
Een programma van 5 weken waarbij 2x per week getraind wordt. De trainingen duren 1,5 uur en zullen bestaan uit: balans- en krachtoefeningen, een hindernisbaan en valtraining.
Het programma is geschikt voor:
– Iedereen die zelfstandig of met behulp van een rollator of stok kan lopen.
– Mensen moeten in staat zijn om naar de praktijk te kunnen komen.
– Mensen met een valgeschiedenis of valangst.
De training is niet geschikt voor rolstoelafhankelijke mensen.
De training wordt gegeven door Eline Geurts en Marli Veldman op dinsdagochtend 10:30-12:00 en vrijdagochtend 11:00-12:30 op locatie de Dieze, Werfpad 6 in Den Bosch.
Vergoeding Vallen Verleden Tijd
De valpreventietraining (10 lessen) wordt in 2025 gesubsidieerd door de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Vooraf wordt een intake met de fysiotherapeut gepland om alles omtrent vallen door te bespreken. De intake wordt door uw zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent, deze wordt niet gesubsidieerd vanuit de gemeente. Als u geen aanvullende verzekering hebt, brengen wij eenmalig €55,- in rekening.
Valpreventietraining Otago
Oefenprogramma Otago
Het Otago-oefenprogramma bestaat uit een op maat gemaakt plan met beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het programma kan zowel individueel thuis worden uitgevoerd als in een groep in de praktijk.
Inclusiecriteria:
– Thuiswonend
– 65+
– Otago is het meest effectief bij 80-plussers die het afgelopen jaar zijn gevallen
Exclusiecriteria:
– Niet rond het huis kunnen lopen (minder dan 50 meter)
– Onder behandeling bij een fysiotherapeut (bijvoorbeeld voor een revalidatie)
Het thuis-programma duurt 12 maanden en bestaat uit:
- 1x intake consult
- 3x per week zelfstandig thuis oefenen
- 6x een huisbezoek van de fysiotherapeut
- 8x telefonisch consult of huisbezoek (afhankelijk van vooruitgang en benodigde begeleiding)
- 2x per week (opbouwen naar) 30 minuten wandelen
Het groepsprogramma in de praktijk duurt 12 weken en bestaat uit:
- 2x per week zelfstandig thuis oefenen
- 1x per week 1 uur oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut
- 2x per week (opbouwen naar) 30 minuten wandelen
De dagen/tijden zijn in overleg met onze fysiotherapeuten Eline Geurts en Marli Veldman
Vergoeding Otago
De valpreventie training wordt vergoed door uw verzekeraar uit de basisverzekering indien u bij de huisarts bent geweest voor een valanalyse en een verwijzing hebt gekregen waarop vermeld staat: hoog valrisico. Indien dit niet gedaan is, is het niet mogelijk om een vergoeding uit de basisverzekering te krijgen.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de praktijk op: 073 614 0505 of info@fysio4denbosch.nl