Selecteer een pagina
Screening

Voor een fysiotherapeutische behandeling kunt u zowel met als zonder verwijzing bij onze praktijk terecht. Het behandeltraject start met een screening, intake en onderzoek. Dit proces bestaat uit uw aanmelding, een inventarisatie van uw hulpvraag (anamnese), lichamelijk onderzoek, onderzoek of fysiotherapie geïndiceerd is bij uw klachten en advies over de bevindingen van het screeningsproces.

Als de fysiotherapeut twijfelt of fysiotherapie de beste aanpak is voor uw klachten, of als er mogelijk een andere, ernstige oorzaak aan uw klachten ten grondslag ligt, zult u altijd doorverwezen worden naar uw huisarts of andere specialist.

Anamnese

Een onderdeel van het screeningsproces is de anamnese. Tijdens de anamnese stelt de fysiotherapeut u vragen over uw klachten waarmee zij uw hulpvraag in kaart proberen te brengen. De gestelde vragen hebben betrekking op uw dagelijkse activiteiten, klachten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid, uw spierkracht en mobiliteit, maar ook uw persoonlijke en externe factoren. Daarnaast let de fysiotherapeut op zogenaamde ‘rode vlaggen’. Dit zijn signalen die aangeven dat er een andere, meer ernstige oorzaak ten grondslag kan liggen aan uw klachten. In dit geval zal de fysiotherapeut u altijd doorverwijzen naar uw huisarts of specialist.


Lichamelijk onderzoek

Na de anamnese volgt het lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut onderzoekt hierbij uw spier- en gewrichtsfuncties met behulp van verschillende meetinstrumenten (tests). Er wordt daarnaast gekeken naar uw houding en naar de bewegingsruimte van uw lichaam. Om uw klacht zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken en beoordelen, kan het zijn dat de therapeut u vraagt een kledingstuk uit te trekken. Zo kan de therapeut bijvoorbeeld de stand van de heupen te bekijken bij een rug- of heupklacht. Uiteraard mag u hierbij altijd uw ondergoed aanhouden. Vervolgens zal de therapeut zijn of haar bevindingen met u bespreken en een behandelplan voorstellen om uw klachten aan te pakken.

Kosten

Wettelijk is de therapeut verplicht om bij aanvang van een behandeltraject een intake en onderzoek na verwijzing of een screening, intake en onderzoek uit te voeren. Deze prestatie wordt vergoedt door uw verzekeraar indien u hiervoor (voldoende) verzekerd bent, anders gelden er voor deze prestatie onze particuliere tarieven.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van uw klacht of wilt u graag meer informatie? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.