Selecteer een pagina

Geriatrie Fysiotherapie

Bent u op zoek naar gespecialiseerde zorg voor ouderen?
Maak nu een afspraak
geriatrie fysiotherapie
Geriatrie fysiotherapeut
fysiotherapie voor ouderen
Wat is geriatrie fysiotherapie?

Geriatrie fysiotherapie is fysiotherapie gericht op (kwetsbare) ouderen met als doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren. 

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren.

De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor kwetsbare ouderen. Zij helpen ook patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom.

Wat doet de geriatrie fysiotherapeut?

De geriatrie fysiotherapeut heeft specifieke kennis van de verouderingsprocessen en van complexe gezondheidsproblemen. Ook kan de fysiotherapeut familieleden/mantelzorgers adviseren/informeren over aandoeningen of hulpmiddelen die ingezet kunnen worden. De geriatrie fysiotherapeut helpt ook patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom.

Waarvoor kunt u terecht bij de geriatrie therapeut?
  • Verminderde mobiliteit / achteruitgang zonder aanwijsbare oorzaak
  • Opbouw van spierkracht/conditie na een ziekenhuisopname
  • Balans/ valpreventie training
  • Neurologische aandoeningen, zoals na een beroerte (CVA), dementie, 
  • Revalidatie na een botbreuk
  • Pijnklachten / stijfheid door bijvoorbeeld artrose, reuma of na een val
Hoe ziet een behandeling eruit?

De geriatrisch fysiotherapeut stelt samen met jou een behandelplan op. Dit plan is gebaseerd op wat u kunt en op wat u wilt bereiken. Ook is het gericht op uw persoonlijke situatie: woont u bijvoorbeeld gelijkvloers, of moet u iedere dag traplopen?

Binnen de geriatrie fysiotherapie wordt er veel gebruik gemaakt van oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan looptraining, evenwichtsoefeningen, valpreventie, arm- en handtraining, oefenen van het opstaan uit een bed of stoel of beter leren traplopen.

Sarcopenie

Naarmate we ouder worden gaan alle lichaamsfuncties wat achteruit, denk hierbij aan zintuigen, organen, conditie en spierkracht. Dit proces kan door sommige factoren ook versneld verlopen, doordat iemand een ziekte doormaakt, wordt opgenomen in het ziekenhuis of valt. Vooral de achteruitgang van spierkracht, spiermassa en spierfunctie (sarcopenie) kan ervoor zorgen dat we niet meer onze dingen zelfstandig kunnen doen die we wel graag zouden willen doen. Door middel van fysiotherapie kunnen we ervoor zorgen dat de spierkracht en conditie van de spieren weer toeneemt, zodat u zoveel mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren en de kans op vallen afneemt.

Verwijzing

U heeft geen verwijzing nodig om een afspraak te maken bij de geriatriefysiotherapeut. 

Geriatrie fysiotherapeut is een wettelijk beschermde titel. Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen vindt jaarlijks verplichte her- en bijscholing plaats. Dit wordt bijgehouden in een register, namelijk het CKR (centraal kwaliteitsregister).

Onze therapeuten Eline Geurts en Marli Veldman (i.o) helpen u graag verder.

Behandeling geriatrie fysiotherapie

Heeft u een klacht en denkt u dat geriatrie therapie hierbij kan helpen. Neem dan contact op met onze praktijk door te bellen naar: 073 614 05 05 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.