Selecteer een pagina

Achillespees

Maak nu een afspraak
Wat is een achillespeesblessure?

Bij een achillespeesblessure is de achillespees aangedaan. De pees is niet ontstoken, maar de structuur van de vezels in de pees is verslechterd wat pijnklachten kan geven. De achillespees is een zeer sterke pees die een grote rol speelt bij het (hard)lopen of springen. Wanneer de achillespees overbelast wordt, bijvoorbeeld tijdens het sporten, ontstaat er vocht in de pees en kan een lichte zwelling merkbaar worden. In dit stadium wordt de blessure ook wel acuut genoemd en is herstel relatief snel mogelijk.

 

Wanneer de signalen van een acute achillespeesblessure over het hoofd gezien worden en de (over)belasting op de pees blijft voortbestaan, kan de blessure overgaan tot een chronische blessure en zal de structuur van de achillespeesvezels veranderen. Herstel zal in dit stadium veel langer duren en is niet bij iedereen gegarandeerd. De aandoening komt bij met name voor bij hardlopen en badminton.

 

Symptomen die op kunnen treden bij een achillespeesblessure zijn:

  • Pijn die geleidelijk ontstaat
  • Zwelling
  • Pijn bij (sport)belasting
  • Stijfheid in de ochtend
 

Er kunnen ook andere blessures ontstaan aan de achillespees, zoals een achillespeesruptuur. Indien de pijn erg plotseling is ontstaan, u een knap gevoeld heeft in de achillespees of als er een soort kuiltje te voelen is in de achillespees, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts.

 
Behandeling

Bij een acute achillespeesblessure (< 12 weken) is voldoende rust nemen een belangrijke eerste maatregel. Tijdelijk minder sporten of belasten, waarna u de belasting geleidelijk weer zult opbouwen, is in veel gevallen effectief. In het geval van een chronische achillespeesblessure (> 12 weken) is het effectief om naast een tijdelijke vermindering van de belasting oefentherapie te starten bij de fysiotherapeut. Naast fysiotherapie is het ook mogelijk om een corticosteroïd injectie in de achillespees te laten zetten, maar deze injecties hebben minder effect dan fysiotherapeutische behandeling en vergroten het risico op een volledige ruptuur.

 
Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor uw achillespeesblessure of wilt u graag meer informatie? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.

achillespees ontsteking klachten fysio 4 den bosch
Achillespees blessure fysio 4 den bosch
Achillespees medical taping den bosch