Selecteer een pagina

Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)

Maak nu een afspraak

Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)

Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) is een verzamelnaam van alle schouderpijn onder het schouderdak. Dit wordt nog vaak impigment syndroom genoemd. Het is de meest voorkomende oorzaak van schouderpijn bij volwassenen. Vooral het zijwaarts heffen van de arm is pijnlijk.

Beschrijving van de aandoening

Het schoudergewricht bestaat onder andere uit het schouderblad en de bovenarm. Vanuit het schouderblad vormt zich het schouderdak, wat bestaat uit het acromeon, het coraco-acromeale ligament en de processus coracoideus. Het schouderdak bevindt zich boven de schouderkop.

In de ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm bevinden zich spieren, pezen en slijmbeurzen. Deze ruimte is vrij klein. Als één of meerdere van deze structuren geïrriteerd raken en opzwellen wordt de ruimte nog kleiner. Dit veroorzaakt de pijnklachten.

Diagnose

De diagnose SAPS kan door uw fysiotherapeut, huisarts of orthopeed worden vastgesteld aan de hand van de klachtengeschiedenis en de resultaten van het lichamelijk onderzoek. Echografisch onderzoek kan inzicht geven in welke structuur is aangedaan of om andere aandoeningen uit te sluiten.

 

Behandeling en herstel

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. De behandeling is erop gericht om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid en spierfunctie te verbeteren. De beweeglijkheid van de gehele schoudergordel en van de nek en borstwervelkolom is hiervoor belangrijk.

Uw fysiotherapeut onderzoekt en behandelt dit. Daarnaast is het trainen van de rotator cuff spieren een onderdeel van de behandeling.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of wilt u graag meer informatie? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.

schouderimpingement fysio 4 den bosch
Subacromeaal pijnsyndroom (SAPS)