Selecteer een pagina

CVA/beroerte

Maak nu een afspraak
Wat is CVA/beroerte?

Soms ontstaan er in de hersenen problemen in de bloedsomloop. Een bloedvat kan bijvoorbeeld gaan lekken of verstopt raken met als gevolg het ontstaan van een beroerte. Bij een beroerte krijgt een gedeelte van de hersenen geen of te weinig bloed waardoor er schade ontstaat en het hersendeel afsterft. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een aantal beroerte vormen.

Herseninfarct

Ongeveer 80% van alle beroertes (CVA) betreft een herseninfarct. Deze vorm van beroerte is daarmee de meest voorkomende en kan ontstaan door een embolie of door trombose. Bij een embolie is een bloedstolsel verantwoordelijk voor de blokkade van een hersenslagader. Bij trombose gaat het om een hersenslagader die is dichtgeslibd. Door beide blokkades krijgen bepaalde hersendelen te weinig bloed en zuurstof en sterven ze af.

 

Hersenbloeding

Met ongeveer 20% van alle beroertes komt de hersenbloeding op de twee plaats van meest voorkomende beroertes. Wanneer een bloedvat in de hersenen scheurt of lekt, komt er bloed in de hersenen terecht. Dit bloed veroorzaakt schade aan de hersenen met alle mogelijke gevolgen van dien. Vaak wordt een hersenbloeding veroorzaakt door een aneurysma, een verzwakte aderwand van een slagader in de hersenen die de druk niet meer aan kan en scheurt.

 

Transient Ischaemic Attack (TIA)

Bij een TIA is er sprake van kortdurende verstoring van de bloedsomloop in de hersenen. Hoewel een TIA lijkt op een beroerte, is deze vaak tijdelijk van aard en verdwijnen de klachten meestal in een half uur. Hoewel een TIA minder ernstig lijkt dan een ‘echte’ beroerte, is het heel erg belangrijk om tijdens of na een TIA altijd direct een arts in te schakelen die uw situatie verder kan onderzoeken. Een TIA kan namelijk een voorbode zijn voor een ‘echte’ beroerte.

 

Oorzaak en symptomen

Een beroerte wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een slechte conditie van de binnenwand van de bloedvaten. Aderverkalking, verhoogd cholesterol, ongezond leven, suikerziekte of een te hoge bloeddruk kunnen de conditie van de bloedvatwanden verslechteren en verzwakte bloedvaten tot gevolg hebben. In een aantal gevallen kan een aangeboren afwijking aan de bloedvaten leiden tot een beroerte.   Verlammingen in het gezicht en/of lichaam (vaak aan één zijde) zijn bekende symptomen van een beroerte of TIA. Ook een verwarde spraak kan hiervan een teken zijn. Andere symptomen kunnen echter ook optreden:

  • Doof gevoel in arm, been of gezicht
  • Tintelingen
  • Bewusteloosheid
  • Erge hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Verstoord gezichtsvermogen (slecht zien)

 

Behandeling

De behandeling van een beroerte wordt afgestemd op de fase waarin de beroerte of het herstel hiervan zich bevindt. Dit kent drie fasen:

  • Acute fase
  • Herstel- of revalidatiefase
  • Chronische fase

In samenspraak met u, uw specialist en uw fysiotherapeut wordt er een behandelplan opgesteld dat u kan helpen bij uw klachten. Een gedeelte van de behandeling zal erop gericht zijn uw conditie te verbeteren door middel van oefentherapie en u het vertrouwen in uw lichaam weer terug te geven.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of wilt u graag meer informatie? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073-6140505 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.

CVA beroerte fysio 4 den bosch
CVA herseninfarct fysiotherapie den bosch
hersenbloeding fysio den bosch
CVA fysiotherapie den bosch