Selecteer een pagina

Hooikoorts Taping

Maak nu een afspraak
hooikoorts behandeling tape fysio den bosch
medical taping klachten hooikoorts
hooikoorts klachten taping fysio 4 den bosch
Wat is medical taping?

Medical taping is een methode waarbij elastische (anti-allergische) tape gebruikt wordt om spieren in hun functie te ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Dit om lichamelijke problemen te verhelpen en te voorkomen. 84% van de mensen ervaart flinke verlichting door medical taping bij hooikoortsklachten. De tape heeft een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.

Waarom werkt dit?

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzones van de longen in het bindweefsel liggen met name op de rug. De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.

In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en geen stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

Vermoedelijk heeft de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de huid een positief effect op de invloed van het immunoglobuline en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine.

Hoe vaak tapen?

Na een eerste keer tapen is er al direct een positief effect merkbaar. Door een tweede tape na één week nogmaals toe te passen is gebleken dat de klachten nog verder afnemen. Afhankelijk van het resultaat na twee behandelingen kan besloten worden eventueel een derde keer te tapen om een nog beter effect te bereiken. De daling bij een derde tape is echter minder. Geadviseerd wordt de tape 3 tot 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape aan te brengen.

Onze therapeut Eelco Rip is onlangs geïnterviewd door LINDA.NL over het intapen tegen hooikoorts. Eelco legt uit hoe de behandeling werkt waarom tapen kan helpen tegen hooikoorts. Lees hier het hele artikel: https://www.linda.nl/lifestyle/gezondheid/wat-is-intapen-tegen-hooikoorts-fysiotherapeut-effect/

Wordt het vergoed?

Hooikoorts taping valt officieel niet onder fysiotherapie en kan niet gedeclareerd worden bij zorgverzekeraars. Ook met een aanvullende verzekering krijgt u deze behandeling dus niet vergoed. Wij vragen per hooikoorts taping een bedrag van 12,50.

Iets voor u?

Denkt u dat deze behandelmethode u van uw klacht af kan helpen? Neem dan contact met ons op om te bekijken of medical taping de geschikte oplossing voor u is. Bel naar: 073 614 05 05 of mail naar info@fysio4denbosch.nl.