Selecteer een pagina

COPD / Longziekten

Maak nu een afspraak
Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelterm voor chronische bronchitis en longemfyseem. De aandoening is niet te genezen en gaat vaak gepaard met kenmerkend veel hoesten en het opgeven van slijm. Bij COPD heeft u tijdens inspanning vaak last van kortademigheid en de aandoening kan uw dagelijks leven sterk beïnvloeden. COPD veroorzaakt regelmatig luchtweginfecties. Tijdens zo’n infectie kunt u nog meer klachten ervaren, omdat uw conditie verslechterd. U kunt nog benauwder worden en ademhalen kost steeds meer energie. Lichte inspanning kan in zo’n geval al tot een benauwd gevoel leiden. Omdat COPD in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door roken, is de beste behandeling dan ook stoppen met roken.

COPD kan niet worden genezen

Helaas is genezing niet mogelijk, maar behandeling wél, met leefregels geneesmiddelen en therapie. Hierdoor kan verdere schade aan de luchtwegen worden voorkomen en klachten worden verminderd. Bij deze behandeling werken huisarts, longarts, fysiotherapeut, diëtist en longverpleegkundige nauw samen.

Wat kunt u doen?

Voldoende bewegen en trainen onder begeleiding is voor mensen met (ernstige) COPD noodzakelijk. De training zorgt ervoor dat uw spieren sterker worden waardoor ze geleidelijk minder zuurstof nodig hebben. Ook zorgt training ervoor dat uw uithoudingsvermogen zoveel mogelijk op  peil wordt gehouden of verbetert. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en voelt zich minder benauwd na inspanning. Ook is training goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

 

copd longziekten
long revalidatie fysio den bosch
Medicijnen

Het is van belang dat u uw medicijnen gebruikt zoals voorgeschreven. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen ervoor dat u minder hoest en minder kortademig wordt. Hierdoor is het vervolgens weer makkelijker om te kunnen trainen en uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Gespecialiseerde COPD therapeuten op locatie De Dieze

Voor de behandeling van COPD kunt u terecht bij onze therapeut Marli Veldman op locatie De Dieze. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van COPD en ondersteunt u bij het verbeteren en onderhouden van uw lichamelijke conditie. U leert uw grenzen kennen en daarmee wat u juist wel of beter niet kunt doen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kijkt de therapeut samen met u naar de beste behandelmethode voor uw klachten.

Afspraak maken bij Fysio 4 Den Bosch – locatie De Dieze

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek voor COPD behandeling of heeft u vragen? Neem contact op met de praktijk via telefoonnummer 073 614 05 05