fbpx
Selecteer een pagina

voeding en gezond bindweefselIn oktober 2017 heb ik (Iris) de lezing Voeding & Gezond bindweefsel, (gehouden door Margo Peinemann – orthomonucaliare therapeut) bijgewoond.

Op dit moment is er veel ophef over voeding, diëten en een gezonde leefstijl. Fysiotherapie gerelateerd zorgt goede voeding niet alleen voor energie maar ook voor beter bindweefsel. Wat weer zorgt voor een beter herstel van fysieke klachten. In het onderstaande stuk wil ik graag met jullie kort de kennis delen die ik heb opgedaan tijdens de lezing.

Bindweefsel en de functie.

Weefsel is een verzameling van cellen met dezelfde functies, er bestaan vier weefsel soorten: epitheelweefsel, spierweefsel, zenuwweefsel en bindweefsel. Bindweefsel is weefsel dat het meest voorkomt in ons lichaam. Er zijn vier verschillende typen: algemeen bindweefsel (komt voor o.a. vetweefsel, pezen, huid, organen en spieren), kraakbeen, botweefsel en bloed.

Afhankelijk van het soort bindweefsel zijn de belangrijke functies voor het bindweefsel: verbinden en ondersteunen, beschermen, reparatie, isolatie en transport.

Gezond bindweefsel

Wat is er nou nodig voor gezond bindweefsel?

Om die vraag direct te beantwoorden de grootste factoren onder elkaar:

  • Voldoende water
  • Voldoende vitamine C
  • Beweging, met name belasting
  • Voeding: Proteïne (eiwit) en Zwavelhoudende aminozuren: glycine, Proline Lysine
  • Evenwichtige zuur- base evenwicht in voeding

Daarnaast zijn de twee grootste veroorzakers van slecht bindweefsel een actief immuunsysteem en insuline resistentie (voorkomend bij diabetes/suikerziekte). Deze kosten beiden zoveel energie waardoor er minder energie overblijft om gezond bindweefsel te behouden of aan te maken.

Tips voor ons voedingspatroon:

  • Biologische vlees en gevogelte bevat bijna 10 x meer eiwit dan vlees waarvan het dier heel weinig bewegingsruimte heeft gehad.
  • Gebruik geen knoflookpers dit laat de belangrijke voedingsstoffen in de knoflookpers zitten, maar snijd knoflook.
  • Beweeg een half uur per dag matig intensief, dit is flink door wandelen >5.0 km/h, met voorkeur op een nuchtere maag. Beweging bevordert de doorbloeding, stofwisseling en houd de gewrichten en spieren los en soepel.

Hieronder is een schema te vinden met voedingsstoffen:

koolhydraten vetten