Therapeutische Yoga

Maak nu een afspraak
Vanaf nu ook Yoga lessen op de van Berckelstraat. Sanne geeft de les van 18.00 uur tot 19.00 uur. Mocht je aan willen sluiten dan horen we dat graag!

 

Wat is yoga?

Tijdens yoga voer je oefeningen uit waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. De oefeningen zijn gericht op kracht, beweeglijkheid, rek en ruimte maken in spieren en gewrichten. Door middel van werken aan je flexibiliteit voel je meer ruimte en opening in het hele lichaam. Daarnaast wordt er regelmatig wat gevraagd van je arm en beenspieren maar meer nog van je core (rompstabiliteitsspieren). Hierdoor wordt het lichaam krachtiger en stabieler.

 

Je hoeft niet bij je tenen te kunnen!

Ondanks wat velen denken, hoef je voor yoga niet lenig te zijn. Ieder lichaam is anders en heeft andere ‘grenzen’. In een yogales ga je op een onderzoekende manier ontdekken waar deze grenzen liggen: waar in het lichaam is er ruimte en waar juist weerstand en spanning? Door deze spanning vervolgens voorzichtig te onderzoeken, kun je op zoek gaan naar de juiste balans tussen voldoende rek en opening. Ook leer je hierdoor luisteren naar je eigen grenzen. Door op deze manier weer contact te maken met je lichaam leer je om in het dagelijks leven ook signalen beter en sneller te herkennen en hierin beter voor jezelf te zorgen.

Het mooie van het effect van yoga is dat het dus van binnenuit gebeurt. Yoga gaat om het voelen hoe het met je gaat, de houdingen helpen je daarbij.

 

Yoga bij (pijn)klachten

Yoga is, zoals hierboven beschreven, voor iedereen interessant ondanks hoe ver je komt. Sterker nog, juist voor de mensen die bij lange na niet bij hun tenen komen zijn de grootste effecten haalbaar. Vaak komen bijvoorbeeld spierspanningen/rugklachten door een disbalans van de diepe romp spieren, zoals de psoas (flexoren) en de rug-/bilspieren (extensoren). Op het moment dat je deze afwisselend en op de juiste plek rekt, is er snel meer beweeglijkheid mogelijk en zullen spierspanningen (welke flinke klachten kunnen geven) snel afnemen. Ook nek- en schouderklachten kunnen hierdoor sterk afnemen.

Daarnaast kunnen klachten ook ontstaan bij een te grote beweeglijkheid. Door de nauwe samenwerking met de fysiotherapeut kan ook voor deze patiënt yoga helpen in klachten met de door de fysiotherapeut geadviseerde kracht en stabiliteitsoefeningen die yoga bevat.

Naast de fysieke beperkingen in mobiliteit of kracht lopen mensen die langdurig klachten hebben vaak aan tegen bepaalde mechanismen en patronen. Deze zorgen ervoor zorgen dat klachten in stand gehouden worden. Een voorbeeld is het onbewust aanspannen van spieren door onbewuste beweegangst en hierdoor verkrampt en beperkt bewegen. Maar mogelijk ook door de lange duur van klachten alle sensaties en signalen van het lijf maar wegstoppen om te blijven functioneren, of bewegen helemaal uit de weg gaan door gebrek aan vertrouwen in je lichaam.

Bij yoga word je hierin mee aan de hand genomen en begeleid zodat je op een veilige manier weer vertrouwen, kracht en balans in je lichaam kunt opbouwen. Met  korte meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen leer je jezelf opnieuw kennen en kan je mechanismen doorbreken zodat het verdere herstel niet meer in de weg staat.

Je krijgt duidelijke uitleg over hoe je veilig in houdingen bent en wanneer je je aandacht leert richten op hoe de houdingen voelen, zul je merken hoe je lichaam weer ‘voor’ je kan werken en klachten verholpen, of voorkomen kunnen worden.

 

Samenwerking met YogaSan

Vanaf maart 2018 is Fysio 4 Den Bosch een samenwerking gestart met YogaSanAangezien er veel vraag is geweest in de praktijk naar yoga zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden. Sanne geeft haar yogalessen in de Yogastudio aan de Hinthamereinde en vanaf 2 oktober ook op de van Berckelstraat. Op dinsdagavond van 18.00 tot 19.00 uur.

 

Tarief 2018

Strippenkaart 12 x Therapeutische Yoga € 12,50 = € 150,00 Proefles € 10,00

 

Lestijden
  • Op dinsdagavond is er een Therapeutische yogales van 18.00 – 19.00 uur op de van Berckelstraat 32
  • Op vrijdagmiddag is er een therapeutische yogales van 17.30 – 18.45 uur in de Yogastudio aan Hinthamereinde 17
  • Op maandag- en  vrijdag is er een vroege hatha les van 7.00 – 8.15 uur in de Yogastudio aan Hinthamereinde 17 met hier voldoende ruimte voor uitlijning en ondersteuning (Let op! Deze lessen zijn actiever dan de therapeutische les)

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen: 073 – 6140505 of mailen naar info@fysio4denbosch.nl