Therapeutische Yoga

yoga fysio 4 den boschVanaf maart 2018 is Fysio 4 Den Bosch een samenwerking gestart met Yoga met Sanne.

Aangezien er veel vraag is geweest in de praktijk naar yoga zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden.

Sanne geeft haar yogalessen in de Yogastudio aan de Hinthamereinde.

We hebben het voornemen om yoga ook op de van Berckelstraat aan te bieden maar op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk.

 

Om toch alvast met yoga van start te gaan bieden we op vrijdagmiddag (17.30 – 18.45) een therapeutische les aan in de Yogastudio aan Hinthamereinde 17. Ook op maandag en vrijdag ochtend (7.00 – 8.15) kunt u deelnemen aan een vroege hatha les. Meer praktische informatie vindt u onder aan de pagina.

yogastudio2

Wat is yoga?
Tijdens yoga voer je oefeningen uit, waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. De oefeningen zijn gericht op kracht, beweeglijkheid, rek en ruimte maken in spieren en gewrichten. Door middel van werken aan je flexibiliteit voel je meer ruimte en opening in het hele lichaam. Daarnaast wordt er regelmatig wat gevraagd van je arm en beenspieren maar meer nog je core (romp stabiliteitsspieren). Hierdoor wordt het lichaam krachtiger en stabieler.

Yoga bij (pijn)klachten
Vaak komen bijvoorbeeld spierspanningen/rugklachten door een disbalans van de diepe romp spieren zoals de psoas (flexoren) en de rug/bil spieren (extensoren). Op het moment dat je deze afwisselend en op de juiste plek rekt is er snel meer beweeglijkheid mogelijk en zullen spierspanningen welke flinke klachten kunnen geven snel afnemen. Ook nek en schouderklachten kunnen hierdoor sterk afnemen.

Je hoeft niet bij je tenen te kunnen!
Ondanks wat velen denken, hoef je voor yoga niet lenig te zijn. Ieder lichaam is anders en heeft andere ‘grenzen’. In een yogales ga je op een onderzoekende manier ontdekken waar deze grenzen liggen. Waar in het lichaam er ruimte is en waar juist weerstand en spanning zit. Door deze spanning vervolgens voorzichtig te onderzoeken, kun je opzoek gaan naar de juiste balans tussen voldoende rek en opening. Maar ook leer je hierdoor luisteren naar je eigen grenzen. Door op deze manier weer contact te maken met je lichaam leer je om in het dagelijks leven ook signalen beter en sneller te herkennen en hierin beter voor jezelf te zorgen.

Het mooie van het effect van yoga is dat het dus van binnenuit gebeurd. Yoga gaat om het voelen hoe het met je gaat, de houdingen helpen je daarbij.

matjes en bolstersYoga bij (pijn)klachten
Yoga is, zoals hierboven beschreven, voor iedereen interessant ondanks hoe ver je komt. Sterker nog juist voor de mensen die bij lange na niet bij hun tenen komen zijn de grootste effecten haalbaar. Vaak komen bijvoorbeeld spierspanningen/rugklachten door een disbalans van de diepe romp spieren zoals de psoas (flexoren) en de rug/bil spieren (extensoren). Op het moment dat je deze afwisselend en op de juiste plek rekt is er snel meer beweeglijkheid mogelijk en zullen spierspanningen welke flinke klachten kunnen geven snel afnemen. Ook nek en schouderklachten kunnen hierdoor sterk afnemen.

Daarnaast kunnen klachten ook ontstaan bij een te grote beweeglijkheid. Door de nauwe samenwerking met de fysiotherapeut kan ook voor deze patiënt yoga helpen in klachten met de door de fysiotherapeut geadviseerde kracht en stabiliteitsoefeningen die yoga bevat.

Naast de fysieke beperkingen in mobiliteit of kracht lopen mensen die langdurig klachten hebben vaak aan tegen bepaalde mechanismen en patronen die ervoor zorgen dat klachten in stand gehouden worden. Voorbeelden zijn; onbewust aanspannen van spieren door onbewuste beweegangst en hierdoor verkrampt en beperkt bewegen. Maar mogelijk ook door de lange duur van klachten alle sensaties en signalen van het lijf maar wegstoppen om te blijven functioneren, of bewegen helemaal uit de weg gaan door gebrek aan vertrouwen in je lichaam.

In de yoga wordt je hierin mee aan de hand genomen en begeleid zodat je op een veilige manier weer vertrouwen, kracht en balans in je lichaam kunt opbouwen. Met ook korte meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen leer je jezelf opnieuw kennen en kan je mechanismen doorbreken zodat het verdere herstel niet meer in de weg staat.

Je krijgt duidelijke uitleg over hoe je veilig in houdingen bent en wanneer je je aandacht leert richten op hoe de houdingen voelen zul je merken hoe je lichaam weer ‘voor’ je kan werken en klachten verholpen, of voorkomen kunnen worden.

yogastudio1Praktische informatie
Wilt u kennismaken met Yoga bij de Yogastudio in samenwerking Fysio 4 Den Bosch?

  • Op vrijdagmiddag is er een therapeutische yogales van 17.30 – 18.45 uur in de Yogastudio aan Hinthamereinde 17
  • Op maandag- en  vrijdag is er een vroege hatha les van 7.00 – 8.15 uur in de Yogastudio aan Hinthamereinde 17 met hier voldoende ruimte voor uitlijning en ondersteuning (Let op! Deze lessen zijn actiever dan de therapeutische les)
  • U kunt zich aanmelden voor een proefles, de kosten hiervan zijn € 10
  • U kunt een strippenkaart van 12 strippen nemen, per strip betaald u € 12,50

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen: 073 614 05 05 of mailen: info@fysio4denbosch.nl