Fascie therapie

Maak nu een afspraak
Wat is fascie therapie?

Fascie is een bijzonder bindweefsel dat als een soort van spinnenweb rond spieren, botten en gewrichten ligt. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan deze lichaamsdelen en geeft tevens structuur aan het lichaam. Lang geleden werd er weinig aandacht geschonken aan dit weefsel, omdat alle spieren los van elkaar met hun eigen functie gezien werden als de bewegers van ons lijf. Ze werden voor onderzoek ‘los’ gehaald van de rest aan de hand van hun vezelverloop om ze zo te kunnen bestuderen.

 

De functie van fascie

Inmiddels weten we dat functioneel gezien spieren niet afzonderlijk van elkaar bewegen, maar we het eigenlijk beter kunnen zien als een functioneel geheel gewikkeld in fascie. Eén grote spier met 600 zakjes in plaats van 600 losse spieren zoals fascie expert Thomas Myers aangeeft. Fascie blijkt sterker te reageren op het neurologische stelsel dan spieren zelf. Dit komt door de vele sensoren die in fascie te vinden zijn. Dit maakt fascie de op één na dominantste structuur in ons lichaam, op het zenuwstelsel na.

Fascie massage

 
Toepassing

Onze algemeen fysiotherapeut Lara de Nijs had al ervaring opgebouwd met manueel therapeutische technieken, dry needling en pilates, maar heeft in november 2017 haar tweede cursus afgerond op het gebied van fascie technieken. De combinatie van haar kennisgebieden zorgt voor zeer effectieve behandelingen, welke met name voor chronische pijn patiënten geschikt kunnen zijn. Dit geldt ook voor mensen die eerdere operaties hebben ondergaan.

Meer informatie

Wilt u meer weten over fascie therapie? Dan kunt u contact opnemen met onze praktijk en vragen naar Lara de Nijs.