COPD Training

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem (verminderde elasticiteit van de longblaasjes). Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en het opgeven van slijm. Kortademigheid bij inspanning is een ander veelvoorkomend verschijnsel. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken.

De allerbeste behandeling is een rookvrij leven leiden. Het voorkomt verdere schade aan de longen. Stoppen met roken is veruit de belangrijkste stap want daardoor verergert de ziekte minder snel. Ook na jaren roken is stoppen echt zinvol.

COPD leidt vaak tot luchtweginfecties
Hierdoor gaat de conditie achteruit. Deze perioden van infecties worden exacerbaties genoemd. Normaal ademen kost meer energie en levert benauwdheid op. Als de COPD verergert, leidt geringe inspanning al tot benauwdheid.

COPD kan niet worden genezen
Helaas is genezing niet mogelijk, maar behandeling wél, met leefregels geneesmiddelen en therapie. Hierdoor kan verdere schade aan de luchtwegen worden voorkomen en klachten worden verminderd. Bij deze behandeling werken huisarts, longarts, fysiotherapeut, diëtist en longverpleegkundige nauw samen.

Wat kunt u doen?
Voldoende bewegen en trainen onder begeleiding is voor mensen met (ernstige) COPD noodzakelijk. De training zorgt ervoor dat uw spieren sterker worden waardoor ze geleidelijk minder zuurstof nodig hebben. Ook zorgt training ervoor dat uw uithoudingsvermogen zoveel mogelijk op  peil wordt gehouden of verbetert. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en voelt zich minder benauwd na inspanning. Ook is training goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Medicijnen
Het is van belang dat u uw medicijnen gebruikt zoals voorgeschreven. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen ervoor dat u minder hoest en minder kortademig wordt. Hierdoor is het vervolgens weer makkelijker om te kunnen trainen en uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Rol van de gespecialiseerde fysiotherapeut
De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of onderhouden van uw conditie en kan u uitleggen wat u juist wél en wat u beter niet kunt doen. In overleg met u en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor uw adem-, arm- of beenspieren.

Het netwerk
De gespecialiseerde fysiotherapeuten die lid zijn van het netwerk hebben relevante bij- en nascholing gevolgd en komen jaarlijks 3 á 4 keer bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Daarnaast hebben zij goede contacten met longartsen, longverpleegkundigen en  fysiotherapeuten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ook kunt u met al uw vragen over COPD bij ons terecht.

Vergoeding behandeling
De fysiotherapeut geeft u hierover tijdens de eerste behandeling uitgebreid uitleg. Fysiotherapie Wagemans is de COPD specialist in Den Bosch.